verhaaltitel

Als je eenmaal een leuk idee hebt voor je verhaal moet je een leuke verhaaltitel bedenken. Hij moet bij je verhaal passen en ook interesse opwekken. Maar hoe doe je dat eigenlijk? Hoe vindt je de goede titels voor verhalen en hoofdstukken? Welke titels passen het beste bij jou verhalen?

verhaaltitel bedenken

Een titel ligt natuurlijk helemaal aan je verhaal. Als je een verhaal hebt geschreven over een detective, ga je het boek geen ‘dierentuintje’ noemen. Dat klinkt helemaal niet spannend en bovendien past het niet bij de detective (wel als hij detective is voor een dierentuin, maar dan is de naam nog niet spannend genoeg). Om op een goede naam te komen moet je eerst goed kijken waar je verhaal over gaat. Als je nog maar een klein, onduidelijk ideetje hebt hoef je dus nog niet perse een goede titel te hebben. Die kan je dus net zo goed later verzinnen.

Een voorbeeld; je verhaal gaat over een tovenaar. Hij redt mensen het leven door zijn toverspreuken en goede zorg in zijn ziekenhuis, maar komt uiteindelijk in een gevaarlijke situatie omdat sommige mensen hem slecht vinden. Dan is ‘ziekenhuisje’ een slechte naam. Om op een betere titel te komen loop je het hele idee door. Waar gaat het over; een tovenaar die mensen redt. Waar en wanneer gebeurt het; in een ziekenhuis, 21ste eeuw. Hoe gebeurt het; met toverspreuken helpt hij mensen, maar mensen met vuurwapens proberen hem tegen te werken. Wat gebeurt er; hij wordt ontvoerd. Wat is het gevolg; zijn leerlingen gaan hem zoeken en helpen.

Kijk, zo heb je al een aardig ideetje. Je moet nu nog een titel hebben. Vaak wordt je van een titel nieuwsgierig (of van een plaatje op de voorkant, maar dat is latere zorg). Het verhaal gaat dus over een tovenaar die wordt ontvoerd en zijn leerlingen die hem proberen te redden. Wat dan een goede naam kan zijn is ‘tovenaar ontvoerd’ of ‘red de redder’. Het is belangrijk dat je een interessant deel van je boek (de kern, meestal) in je titel verwerkt. Als er bijvoorbeeld in het verhaal van de tovenaar een klant wordt behandeld, ga je het boek niet daarnaar noemen. Maar als de tovenaar wordt ontvoerd, is dat wel een leuke titel. En zo is het bij hoofdstukken ook.

Als je een hoofdstuk schrijft moet je kijken wat er daarin gebeurt en kijk je, net als bij de titel van het hele verhaal, naar het belangrijkste en opvallendste stuk. We nemen de tovenaar weer als voorbeeld. Stel; voordat de tovenaar wordt ontvoerd, verraad een leerlinge dingen aan de bandieten, en een bandiet wordt verliefd op haar. Dan is voor dat hoofdstuk ‘verraad’ een betere titel als ‘bandiet verliefd’ want dat verraad is het belangrijkste.

Dus als je een verhaal schrijft en een titel moet verzinnen, kijk dan altijd naar het belangrijkste en opvallendste stuk. Ik hoop dat je met deze tips een goede verhaaltitel bedenken kan.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>